Zahlavi

Stáže pro studenty VŠ

06. 12. 2023
Fyziologický ústav AV ČR, v. v. i. vyhlašuje v souladu se zákonem č. 283/1992 Sb. o Akademii věd České republiky, ve znění zákona č. 420/2005 Sb. a Stanov AV ČR výběrové řízení na pozici Anotace letní stáže pro české studenty studující v zahraničí.

Laboratoř Neurochemie, Fyziologický ústav AVČR
Školitel: Helena Janíčková, MD, PhD

Název: Exprese a funkce nikotinových acetylcholinových receptorů v myším mozku

Nikotinové acetylcholinové receptory jsou běžně exprimovány ve většině oblastí myšího i lidského mozku a podílejí se na řízení základních nervových funkcí, jako je uvolňování neurotransmiterů, nervová signalizace a plasticita. Nikotinové receptory se běžně nacházejí v různých typech neuronů, které mají rozdílný nebo dokonce opačný vliv na lokální nervové okruhy a na chování organismu. Je proto důležité porozumět funkci a regulaci exprese nikotinových receptorů v konkrétních neuronových typech. Za tímto účelem připravujeme myší modely s delecí nikotinových podjednotek ve specifických typech neuronů a studujeme vliv těchto delecí na aktivitu neuronů a na chování. Dále plánujeme použít CRISPR technologii k označení endogenních nikotinových podjednotek, což nám umožní studovat jejich expresi a subcelulární lokalizaci v konkrétních neuronech. V našich projektech nejčastěji využíváme geneticky modifikované myší modely, přípravu a stereotaktické injekce virových vektorů, mikroskopické techniky a behaviorální analýzu. V některých případech používáme také in vitro experimenty s buněčnými liniemi.         

Stáž je primárně určena pro letní měsíce (červen až září 2024), v případě potřeby je možné se domluvit na alternativním časovém plánu.

V případě zájmu nebo otázek prosím napište na: helena.janickova@fgu.cas.cz                       


Uzávěrka přihlášek: 31. 05. 2024

CentrumRadius_Logo_RGB_DarkBlue_Horizontal Claim
Další možnosti stáží nabízí Centrum Radius.